torsdag 1 oktober 2015

När hundarna kommer

När hundarna kommer av Jessica Schiefauer är en mycket obehaglig bok. Otäck. Det är ingen läsning som man avkopplat kryper upp i en fåtölj med. Snarare sitter man på helspänn.

Boken handlar om Ester som går på gymnasiet. Hon är ensambarn, bästis med tuffa, snygga Veronica och bor i en svensk småstad någonstans. Det är vår. En fest ordnas nere vid sjön där de brukar bada om sommaren. Folk tänder eldar på klipphällarna, vattnet glänser i mörkret och flickorna är också där. Då möter Ester Isak. Han är ingen som hon har lagt märke till förut men nu upptäcker hon honom. En gnista tänds.

Sommaren kommer allt närmare och Ester och Isak kärlek uppslukar dem totalt. De är galna i varandra. Isak har en 15-årig lillebror: Anton. Anton är lite vilsen i livet just nu, har inte precis någon att vara med. Han träffar en skallig kille med ett ärr på handen i form av en blixt. Den där killen har ögon som man inte kan motstå och idéer som man bara måste vara med på. Idéer som man aldrig hade kommit på själv. Ja, han verkar helt galen, ändå måste Anton göra som han säger.

På bokens baksida avslöjas att en ung pojke kommer att misshandlas till döds vid en sjö. När man läser känner man hur brottet hänger över handlingen, allting styrs obönhörligt mot det.

Detta är en riktigt bra bok.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar