måndag 29 september 2014

Stå ut

Vad skulle du ha gjort ifall du upptäckte att bloggen du följer inte är skriven av den där snygga, supercoola tjejen på bilderna utan av en helt annan person som låtsas vara hon? En helt annan person, som dessutom kanske går i samma klass som du? Och som definitivt varken är särskilt snygg eller cool...

Nike är klassens plugghäst. Hon är extremt trött på sig själv, den roll hon har fått i klassen och på sina misslyckade föräldrar. Pappa går hemma och är bara trött och utbränd, mamma gör inget annat än jobbar och tjatar om hur duktig Nike måste vara i skolan. Så får Nike idén att skapa en blogg där hon låtsas vara rena drömtjejen - populär, snygg, självsäker. Bilder hittar hon på en annan blogg skriven av en amerikansk tjej från någon småstad i Minnesota som ingen hört talas om. Det roliga är att hon får en massa klasskompisar som följare.

Var tredje avsnitt i Stå ut av Mattias Edvardsson är det Nike som berättar. De andra två huvudpersonerna som växlar som berättare är stentuffa värstingen Liam samt klassens lärare, töntiga Christer med ärret. Snart ska deras vägar mötas på helt andra sätt än hittills. Snart ska Nikes hemlighet avslöjas. En spännande berättelse med bra driv som skulle kunna vara hämtad från de flesta svenska skolor (den utspelar sig i en samhällsetta på gymnasiet men det kunde lika gärna ha varit högstadiemiljö). Lite läskig, till vissa delar sorglig, ibland romantisk och definitivt värd att läsa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar