måndag 30 september 2013

Lite ihop

Det har hänt någonting konstigt när skolan startar igen och Majken går i sexan. Bästa kompisen Tessan uppför sig plötsligt rätt taskigt. Hon himlar med ögonen och ser helt uttråkad ut när Majken berättar eller frågar något, och så har hon tydligen börjat hänga med Belinda. Det verkar helt otroligt,  de har ju alltid avskytt Belinda. Enda ljusglimten är den nya killen i parallellklassen, Ivan. Han har spellektion vid samma tid som Majken, så de börjar prata när de väntar i korridoren.

Då Majken får veta att Tessan inte vill prata med henne som vanligt för att inte Majken är kär i någon eller särskilt intresserad av att diskutera killar hela tiden blir hon först ledsen. Sen kommer hon på en plan. En plan, som har att göra med Ivan...

Johanna Lindbäck har skrivit en charmig, lite smårolig bok med visst allvar under. Måste man vara precis likadan för att vara vänner? Måste man tycka lika? Och måste tjejer verkligen prata om killar hela tiden? Ibland hoppar man till lite när de använder ord som kanske inte är vanliga i hela Sverige ("bängla" av sig tröjan?) och de använder engelska uttryck mer än vad som verkar troligt i deras ålder. På det hela taget verkar de äldre än sina 12 år, det känns som att Majken & co minst borde gå i sjuan.

Lite ihop är fortfarande en bra bok som man lätt sträckläser, så spännande är den. Jag hoppas att inte yngre tonåringar missar den bara för att huvudpersonerna inte har börjat på högstadiet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar